Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Om studien

Celiaki (glutenintolerans) är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn. Obehandlad celiaki kan hos barn ge undernäring och försenad utveckling. Det finns idag ingen bot, de som drabbas måste äta en glutenfri kost  livet ut.

Sjukdomen är till viss del ärftlig. Är man bärare av specifika riskgener är risken att insjukna ca 20 procent. Om man har en nära släktning (mamma, pappa eller syskon) med celiaki ökar risken för sjukdomen ytterligare.

Barn som i screening visat sig ha de specifika riskgenerna kan gå med
i PreCiSe (Prevention Celiaki i Skåne), en studie som ska utvärdera hur man kan förhindra eller fördröja att barn med högre risk utvecklar celiaki.

Inklusion och randomisering ska ske före den dag då barnet blir 4 månader (17 veckor) och ingen påbörjad gluten intorduktion.

Om du samtycker till preventionsstudien kommer ditt barn att lottas till någon av tre följande grupper:

Grupp 1) glutenfri kost upp till och med 3 års ålder och därefter långsamt introducera gluten till barnets kost för att så småningom äta en normalkost.

Grupp 2) normalkost, med fri glutenintroduktion mellan 4-12 månaders ålder samt ett dagligt oralt intag av en probiotika-beredning (mix av två Lactobacillus-stammar) under de tre första levnadsåren.

Grupp 3) normalkost, med fri glutenintroduktion mellan 4-12 månaders ålder samt ett dagligt oralt intag av en placebo-beredning under de tre första levnadsåren.

Sidansvarig:

PREVENTIONSSTUDIE

bild på precise logga

Glutenfri kost

Postadress:
TEDDY 60-11
Clinical Research Center
Box 50332
202 13 Malmö